Tinnitus


Har du tinnitus som du opplever som plagsom?

Vit at dette er noe du kan få hjelp for! 


Tinnitus er en lyd som oppstår inne i øret.  Den kan høres forskjellig ut fra person til person. Det er vanlig å høre sus, ringing, motordur, pulserende, klikkende og pipende lyder.  Forskning fra HUNT-24 fra 2021 viser at omtrent 1 av 5 nordmenn har tinnitus. Dette er en økning fra tidligere forskning der resultatene har vært sprikende fra 10-15%. 


Mange som har tinnitus opplever ikke noe særlig plagegrad. Her har hjernen gjennom en naturlig prosess vent seg til lyden, men for noen utvikler tinnitus seg til å bli plagsomt. Når dette skjer har hjernen lært seg å assosiere tinnitus som en trussel og et problem den ønsker å bli kvitt. Da vil hjernen aktivere en flukt og kjemp reaksjon. Flere beskriver at de har et høyt spenningsnivå, vansker med søvn, konsentrasjon, utmattelse, hodepine, nedstemthet, angst, uro, irritasjon. Dette påvirker livskvaliteten i stor grad.


Gjelder dette deg? Ikke nøl med å søke hjelp for tinnitus!


Behandlingen for tinnitus er individuelt tilpasset utfra hvordan plagen oppleves for deg. Målet med tinnitusbehandlingen er å svekke mekanismene i hjernen som opprettholder plagene. Det betyr mindre aktivering i stress og følelsessystemet knyttet til tinnitus. For å få til dette jobber vi med ulike teknikker for å hjelpe hjernen til å tilvenne seg lyden. Da vil på sikt oppmerksomheten mot tinnitus bli svekket og tinnitus vil oppleves som mindre/ikke plagsom.


Behandling for tinnitus dekkes av HELFO og er uten egenandel. Det kreves da en henvisning fra lege. Fastlegen kan henvise deg til audiopedagogisk behandling. Det er anbefalt at fastlegen samtidig henviser til en øre nese hals lege for en audiologisk undersøkelse.

Share by: