Hørselstap / vansker


Et hørselstap eller hørselsvanske (APD) handler om at hørselen er svekket eller at hjernen ikke klarer å oppfatte eller forstå lyden.


Flere med hørselstap/vansker rapporterer at de strever med kommunikasjon med andre, og særlig i støyende omgivelser. Flere opplever at de blir fortere slitne og utmattet i sosiale situasjoner. Flere isolerer seg fra andre, da en opplever det som energikrevende å være sosial. 


Audiopedagoger har god kompetanse på å veilede og hjelpe mennesker som strever med hørselstap/vansker.


Slik hjelp kan være:

  • Gi kunnskap om ditt hørselstap og gi kompetanseheving i hvordan du kan mestre dette.
  • Lyttetrening til mennesker som har Cochlea implantat (CI). Lyttetrening kan også tilbys til mennesker med høreapparater.
  • Lyttetrening til mennesker med auditive prosesseringsvansker (APD)
  • Høretaktikk- rådgivning i å bedre kommunikasjonsmulighetene. Hjelpe deg med strategier til å bedre kunne oppfatte hva som blir sagt rundt deg.
  • Opplæring i bruk av høreapparater. Hjelpe deg med å lage en tilvenningsplan i bruk av høreapparater/CI som du har fått via din audiograf. Trene på bruk av samtaleforsterkere.
  • Hjelpe deg med mental trening (kan være avspenningsøvelser eller fokuseringsøvelser) for å lade. Dette kan hjelpe til for slitenhet mange med hørselstap kjenner på. Ved å lade ned mentalt vil en kunne oppnå bedre energi som gjør det lettere å prosessere hva som blir sagt. 


Audiopedagogisk hjelp til mennesker som strever med hørselstap eller hørselsvansker får dette dekt gjennom HELFO. Det må da sendes en henvisning fra lege. Det er ingen egenandel. 


Share by: